Direct naar content

Verzuimpreventie

Psychische klachten zijn de oorzaak van meer dan de helft van alle ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Een zieke medewerker betekent niet alleen een kracht op de werkvloer minder, maar ook loon dat doorbetaald moet worden tijdens ziekte.

Een zieke werknemers kost al snel tussen de 200 en 400 euro per dag, en dat kan ook nog oplopen. Een zieke medewerker kan een werkgever dus al snel erg veel geld kosten. Daarbij is het ook belangrijk dat je als werkgever energie steekt in het herstelproces van een langdurig zieke werknemer. Allemaal zaken die vervelend kunnen uitpakken en waar je dus graag preventief iets aan doet.

Ziekteverzuim preventie plan

Maar wat kun je als werkgever nu doen aan psychisch ziekteverzuim? Het is belangrijk om met een zo goed mogelijk overwogen plan te komen. Een plan zorgt ervoor dat je doelmatig te werk gaat. Hiermee wordt bijvoorbeeld coaching en training voor een werknemer met een achterliggend idee uitgevoerd. Bij DKP helpen wij graag met het maken van een plan om ziekteverzuim zoveel mogelijk te voorkomen.

Preventief ziekteverzuim

DKP biedt diverse diensten en activiteiten voor tijdige signalering van psychische problemen en het voorkomen van ziekteverzuim. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor werknemers, zelfstandig ondernemers en professionals om mentaal en fysiek sterk te blijven, zoals:

Mental Check Up

De Mental Check Up (MCU) is een preventief instrument om de professionaliteit en veerkracht van medewerkers en de organisatie te meten. Bij een Mental Check Up wordt de mentale weerbaarheid gecheckt en krijgen allerlei onderwerpen aandacht die de energie en mentale fitheid van de medewerker dreigen te ondermijnen. Zo kan op tijd worden ingegrepen en het risico voorkomen dat klachten acuut worden en mogelijk leiden tot (langdurig) ziekteverzuim door bijvoorbeeld een serieuze burn-out. Lees meer over de Mental Checkup.

Drie- gesprek

Het Drie-gesprek is een gesprek tussen werkgever, werknemer en therapeut. Psychisch verzuim is een grote zorg voor werknemer en werkgever. Het Drie-gesprek is gericht op het ontzorgen, vooral door het verschaffen van helderheid. Bij psychische verzuim heerst er bij de werkgever vaak onduidelijkheid over de mogelijke inzetbaarheid van de werknemer. De werkgever vindt het doorgaans lastig waar zij wel of niet naar mag informeren bij de werknemer. Onwetendheid over waar nu wel of niet goed aan te doen kan bij de werkgever, ook gezien haar wettelijke doorbetaal verplichting bij het ziekteverzuim, voor nogal wat onzekerheid en onrechtgevoelens zorgen. Lees meer over het Drie-gesprek.

Mediation

Soms ontaarden meningsverschillen op het werk in een arbeidsconflict, waardoor medewerkers geen andere uitweg meer zien dan zich ziek te melden. In dergelijke situaties is mediation een effectieve manier om verstoorde arbeidsrelaties op te lossen. Het voorkomt niet alleen onnodig verzuim, het bespoedigt en vergemakkelijkt bovendien de conflictoplossing en de arbeidsre-integratie. Lees meer over mediation.

Loopbaanreflectie

Bij Loopreflectie staat de individuele mens centraal die zijn loopbaan vormgeeft en die uiteindelijk zijn loopbaankeuzen maakt. Loopbaanplanning als middel tot het realiseren van persoonlijke loopbaandoelen vraagt dan ook om een planmatige aanpak. Lees meer over loopbaanreflectie.

Coaching en training trajecten

De coaching en training trajecten van DKP richten zich op het verbeteren van prestaties, vaardigheden en werkplezier en/of ondersteuning bij het terugdringen van stress en burn-outachtige klachten bij werknemers, voor het realiseren van een prettige en duurzame werkplek, inclusief een stevige mentale weerbaarheid. Lees meer over het (her)sterken van de veerkracht tevens de drie Mind-Body Vitality trajecten voor een kort preventief, medium en intensief traject. 

Fysieke Fitness en Vitaliteit

Een ander goed voorbeeld van preventie is het versterken van de fysieke conditie door middel van sporten. Dit heeft niet alleen een positief effect op de lichamelijke gezondheid, maar ook op de psychische gezondheid; door voldoende lichamelijke inspanning stimuleert ons lichaam automatisch de aanmaak van  anti-stresshormonen, waardoor wij onder meer minder gevoelig worden voor stress wat bijdraagt aan vitaliteit. Lees meer over fysieke fitness en vitaliteit.

Veelgestelde vragen

We krijgen veel vragen over verzuimpreventie. Hieronder vind je de meest gestelde vragen.

Neemt ziekteverzuim nog altijd toe?

Ziekteverzuim neemt in Nederland nog altijd toe. Met name bij grote organisaties ligt het percentage hoog.

Is een hoog ziekteverzuim te voorkomen?

Een hoog ziekteverzuim is zeker te voorkomen als een werkgever actief bezig is met verzuimpreventie.

Wat kost ziekteverzuim voor een werkgever?

Een zieke werknemer kost al gauw tussen de 200 en 400 euro per dag.

Hoe helpt DKP met verzuimpreventie?

DKP biedt diverse diensten en activiteiten voor tijdige signalering van psychische problemen en het voorkomen van ziekteverzuim. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor werknemers, zelfstandig ondernemers en professionals om mentaal en fysiek sterk te blijven.