Direct naar content

Vermijd een burn-out voordat je opgebrand bent

U heeft in uw omgeving vast wel eens meegemaakt dat iemand een burn-out heeft. Misschien heeft u zelf wel ooit een burn-out gehad. Over het algemeen wordt gedacht dat een burn-out ontstaat op de werkvloer en dus ook alleen kan worden voorkomen op de werkvloer. Dat is echter niet helemaal waar. Deze blog legt uit hoe uw tijd buiten het werk kan helpen om een burn-out te voorkomen, zodat u geen behandeling nodig heeft.

Het is belangrijk om te weten dat u niet per se een droombaan nodig heeft. Het gaat erom dat u de tijd heeft om buiten het werk om dingen te doen die u verfrissend vindt, die u leuk vindt en die u een doel geven. 

De volgende drie onderwerpen kunnen helpen om de kans op een burn-out aanzienlijk te verminderen, maar voorkomen uiteraard niet gegarandeerd een burn-out.

Het lichaam

Uw lichaam is ontworpen om zichzelf te herstellen. Als de impact van een burn-out echter voelbaar wordt, dan is dat een teken dat er meer van een lichaam wordt gevraagd dan het aan kan. U voelt zich vermoeid, soms ziek van de stress, of u komt zelfs iets aan of valt af. Dat zijn tekenen van het lichaam dat het rust nodig heeft. Als u doorgaat loopt u het risico om tegen een burn-out aan te lopen, waardoor u misschien wel een behandeling, zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, nodig heeft. Door simpelweg goed te slapen, eten en bewegen zorgt u ervoor dat uw lichaam krijgt wat het nodig heeft. 

Slaap dient vele doelen, waaronder het reguleren van onze stemming en het opruimen van afval uit onze hersenen. Daarom is het niet krijgen van voldoende slaap één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een burn-out. Alleen al het verbeteren van de kwaliteit van slapen zorgt in sommige gevallen voor een verminderd risico op een burn-out. 

Het is belangrijk om te weten hoeveel slaap u nodig heeft. Over het algemeen geldt dat de meeste volwassenen tussen de zeven en negen uur slaap nodig hebben, maar afhankelijk van uw behoeften kan dat ook 6 tot 10 uur zijn. Het doel is om zo veel te slapen dat u zich het grootste deel van de dag alert voelt. Als bonus voelt u zich waarschijnlijk ook gelukkiger, wat uiteraard de kans op een burn-out verkleint.

Meer slaap krijgen is vrij simpel. U kunt eerder naar bed gaan, later opstaan of beide combineren. Als u de tijd ‘s avonds makkelijk vergeet kunt u een half uur voor bedtijd een wekker zetten. Misschien heeft u op dat moment wel helemaal geen zin om al naar bed te gaan, maar door te denken aan het vermoeide gevoel dat u heeft als u niet goed bent uitgerust wordt u misschien toch geholpen.

Ook uw voeding heeft invloed op humeur en energie. Vermijd te ongezond voedsel, of voedsel waar je ontzettend vol van wordt. Probeer lichte, gezonde voedingsmiddelen te eten die je energieniveau verhogen. Ook kunnen kleinere maaltijden, die u frequenter eet helpen om uw energielevel hoog te houden. Een vaak gehoorde klacht is dat mensen in de loop van een werkdag energie verliezen en daardoor minder positief over hun werk denken. Vaak gaat deze klacht gepaard met slecht, of zelfs helemaal niet eten tijdens een werkdag. Om ervoor te zorgen dat u goed eet kan het helpen om ‘s avonds al een lunchpakket samen te stellen, of om simpelweg een wekker te zetten rond lunchtijd, zodat u het niet vergeet. 

Tot slot is het ontzettend belangrijk om te blijven sporten. Sporten is namelijk niet alleen goed voor uw lichaam, maar ook voor uw geest. Zelfs vijf minuten buiten sporten heeft al een positieve psychologische impact. Als u 20 tot 30 minuten beweegt, zorgt u er al voor dat uw mentale gezondheid toeneemt. Een veel voorkomend misverstand is dat met sporten hardlopen wordt bedoeld. Sporten kan echter ook het maken van een wandeling zijn. Een stukje wandelen kan er al voor zorgen dat u kalmeert en dat negatieve gevoelens weg gaan. U kunt tijdens een wandeling immers goed nadenken over moeilijke situaties.

Persoonlijkheid

Niet alleen op lichamelijk, maar ook op persoonlijk vlak is het belangrijk om in uzelf te investeren als u een burn-out wilt voorkomen. Het begint met het leren kennen van uw behoeftes. Door alleen te weten wat u nodig heeft om uw hoofd leeg te maken en te ontspannen heeft u een eerste stap gezet. Het is belangrijk om te weten dat niet ieder mens hetzelfde nodig heeft. Waar extraverte mensen de behoefte kunnen hebben om veel met vrienden te zijn, kunnen introverte mensen juist de behoefte hebben om een tijdje alleen te zijn om te ontspannen. 

Er is geen goed of fout bij het zoeken van behoeftes voor ontspanning. Ieder mens is anders en heeft zijn eigen persoonlijkheid. Daarom is het ontdekken van uw behoefte minimaal net zo belangrijk als het uiteindelijk voldoen aan die behoefte.

Jouw realiteit

Een andere belangrijke pijler om een burn-out te voorkomen is het besef dat werkdruk niet de enige reden hoeft te zijn voor een burn-out. Werkdruk is zeker een factor die kan bijdragen, maar er zijn er meer. Denk bijvoorbeeld aan beloning, eerlijkheid en waarden van een organisatie.

Uw realiteit hoeft niet altijd te voldoen aan de realiteit van uw werkgever. Soms komen mensen in een organisatie terecht die totaal anders in het leven staat dan zijzelf. Dat hoeft niet erg te zijn, maar kan wel zorgen voor stress en uiteindelijk een burn-out. Misschien bent u wel iemand die het heel belangrijk vindt om beloond te worden voor goed werk. Dat hoeft niet per se een financiële beloning te zijn, maar kan ook gewoon een compliment zijn. Het kan ook gebeuren dat uw waarden in de loop van de tijd volledig tegenover de waarden van de organisatie komen te liggen. Dat is niet erg, maar kan wel stress veroorzaken. Ook hierbij gaat het erom dat u dit soort situaties herkent en hier actie tegen onderneemt. Dat kan soms alleen al door het gesprek aan te gaan met een manager, of leidinggevende. Het bespreekbaar maken van problemen geeft rust en kan (een deel van) de stress wegnemen. Uiteraard hoeft het niet zo te zijn dat alleen de organisatie moet veranderen om verschillen gelijk te trekken. Het kan ook rust bieden om zelf de verwachtingen van een organisatie bij te stellen. 

U heeft misschien niet het vermogen om alles wat u niet leuk vindt aan uw werk te veranderen, maar u heeft wel het vermogen om te verbeteren hoe goed u zich voelt over uzelf en het leven in het algemeen. Door uw tijd te investeren aan de behoefte van uw lichaam, persoonlijkheid en realiteit kunt u een burn-out voorkomen, of re-integratie na een burn-out makkelijker maken.

Als u meer informatie wilt over dit onderwerp kunt u ook onze blog lezen over het omgaan met een burn-out van een werknemer.

Aanmelden

Voor diagnostiek, behandeling, coaching en onze andere diensten kunt u zich melden bij ons secretariaat. Dit kan per email of via het aanmeldformulier op onze site.