Iedereen maakt zich wel eens zorgen. Dat hoort erbij. In ieders leven doen zich risico’s en gevaren voor. Je daar zorgen over maken is heel gewoon. Het zorgt ervoor dat je oplossingen zoekt en actie onderneemt om ongewenste gebeurtenissen en mogelijke schade te voorkomen of te beperken. Het je zorgen maken heeft dus zeker ook goede kanten.
Toch kan het ook zijn dat je je te veel zorgen maakt over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld je gezond, het wel zijn van je dierbaren, je werk of hoe anderen over jou denken. Wanneer je hier lang over door piekert, en niet tot nieuwe inzichten of oplossingen komt, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Misschien heb je wel last een gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Een veel voorkomende specifieke klacht binnen deze stoornis is het enorme piekeren.
Kenmerken van typisch piekergedrag zijn vaak:
- Je besteedt veel tijd aan piekeren
- Je bent altijd wel ergens over aan het piekeren
- Het piekeren lijkt bijna vanzelf te gebeuren
- Het piekeren gebeurt tegen je wil
- Het piekeren voelt als onbeheersbaar
- Het lukt vaak niet het piekeren te stoppen
- Je piekert over je gezondheid of de psychische gevolgen door het piekeren, die de zorgen over het gepieker versterken en de gevoelens van angst doen toenemen.
- Je denkt dat piekeren ook een positieve kant heeft; je verwart piekeren met gezond nadenken; je denkt dat piekeren je helpt om toekomstige problemen en rampscenario’s te voorkomen
De gevolgen van piekeren:
- Je voelt je rusteloosheid of hebt een opgewonden of opgejaagd gevoel
- Je bent prikkelbaar
- Je hebt last van concentratieproblemen of bent ‘leeg’ in het hoofd
- Je hebt gespannen spieren
- Je hebt slaapproblemen (je hebt moeite om in slaap te vallen, wordt vaak wakker en bent nog moe als je opstaat)
- Je voelt je verdrietig en snel vermoeid
- Je kan situaties gaan vermijden om maar niet te hoeven piekeren
- De klachten kosten veel tijd en energie
- Het beïnvloedt je functioneren en welbevinden
- Het kan tevens leiden tot ernstige klachten zoals een depressie of burn-out
Aangezien het voortdurend piekeren kan leiden tot psychische klachten zoals angstklachten, depressie of burn-out is het zaak dat je grip krijgt op je piekergedrag. De DKP training ‘Stoppen met piekeren’ is dan wellicht geschikt voor jou.
Wat is de DKP training ‘Stoppen met piekeren’?
De ‘Stoppen met piekeren training’ van DKP is een zogenaamde metacognitieve therapie, die haar wortels heeft in de cognitieve gedragstherapie en is in wetenschappelijke onderzoek erg effectief gebleken.
Metacognitieve psychotherapie bij piekeren
Metacognitieve therapie bij piekerklachten onderscheidt zich van andere ‘pieker-therapieën’ doordat de therapie /training zich niet richt op de inhoud van het piekeren zélf. (Bijvoorbeeld: ‘ ik hoop niet dat ik straks door de mand val bij mijn collega’s, door iets stoms te zeggen tijdens onze bijeenkomst, want dan willen ze niet meer met mij omgaan en dat is verschrikkelijk’). Bij metacognitieve therapie wordt er gekeken naar de manier waarop je nadenkt over het piekeren. Want door te veranderen hoe je over piekeren denkt, blijkt het piekeren zélf te verminderen.
Je kan namelijk op twee manieren over jouw piekergedrag denken:
- Negatief. De zorgen over het gepieker versterken de gevoelens van angst, die op hun beurt weer zorgen voor de bevestiging van de onbeheersbaarheid en/of het gevaar van het piekeren ( ‘oh jee, nu verlies ik écht de controle en moet ik worden opgenomen in een psychiatrische kliniek’ of ‘oh jee, ik krijg nu een hersenbloeding’). Door het labelen dat piekeren gevaarlijk is, blijf je daarover piekeren.
- Positief. Je denkt dat piekeren je helpt om toekomstige problemen en rampscenario’s te voorkomen. Bijvoorbeeld als je je zorgen maakte en piekerde over het halen van een examen en je het examen toch positief afsluit, dan kan je daardoor het idee hebben dat piekeren geholpen heeft om het examen tot een goed einde te brengen. (‘Door te piekeren was ik extra alert waardoor ik het gehaald heb’). Zo ontstaan dus positieve opvattingen over piekeren, waardoor je blijft piekeren voor een goede afloop.
De Metacognitieve therapie richt zich dus op de twee manieren waarop je over piekeren denkt. Dat blijkt namelijk het piekeren zélf te verminderen.
Werkwijze training ‘Stop met piekeren’
De training ‘Stop met piekeren’ is vooral een ‘doe- training’. Dat betekent dat we zo snel mogelijk beginnen om jou te leren hoe je anders over jouw piekeren kunt denken, en hoe je op een effectievere manier met moeilijke situaties kunt leren omgaan dan erover te piekeren. Na iedere sessie krijg je huiswerk om de geoefende technieken thuis te oefenen. Door de stevig geoefende interventies in de praktijk toe te passen blijf je goed voorbereid op toekomstige situaties en weet je wat je te doen staat om je gezonde denkwijze te behouden, te verstevigen en te borgen.
Tijdsinvestering
Het aantal sessies zal na de Intake van 1 uur, in de regel 14 sessies van 1 uur zijn, waarvan 45 gesprekstijd is en 15 minuten voorbereiding en nazorg.
Duur training ‘Stop met piekeren’
Bij aanvang zullen de sessies 1 keer per week plaatsvinden en vervolgens in frequentie afnemen naar 1 keer per twee weken. Soms zal er meer tijd tussen sessies gezet worden om cliënten te kunnen laten experimenteren en oefenen met zaken, in dat geval neemt de doorlooptijd toe.
Prijs
Op aanvraag.
Trainingen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar