Direct naar content

Burn-out voorkomen

Burn-out komt vaak voor bij toegewijde werknemers, die zich zeer sterk betrokken voelen bij hun werk.

De belangrijkste kenmerken die op den duur leiden tot burn-out zijn o.a.:

 • hoge werkbelasting en tijdsdruk
 • het gemis van steun van het directe management
 • het ontbreken van regelmogelijkheden in het werk
 • een onduidelijk taakomschrijving
 • te weinig feedback krijgen over het eigen functioneren
 • gebrek aan zinvolheid van het werk
 • persoonlijke kenmerken, zoals perfectionisme en geen nee kunnen zeggen

Wanneer een burn-out training
Wanneer je als werknemer het zicht en het vertrouwen in eigen kunnen dreigt te verliezen door klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en lusteloosheid, en je daardoor het werk niet goed meer aan kunt en bijgevolg bijvoorbeeld vaker verzuimt om bij te tanken. Zie ook onze Mind-Body Vitality pakketten voor de verschillende benodigde ondersteuning bij werkstress en het (her)sterken van je balans en duurzaam herstel.

Inhoud van een burn-out training
Een burn-out training van DKP moet ervoor zorgen dat je ingrijpt, voordat je een burn-out krijgt. Onze training helpt je herkennen dat het niet altijd even goed gaat en leert jou om beter voor jezelf te zorgen. Je wordt getraind om jezelf beter te begrijpen en om het aan te geven als het even niet gaat. Ook voor een werkgever is deze training zeer interessant, omdat het veel uitval van werknemers kan voorkomen. Uiteindelijk kost re-integratie veel geld, dus het is uiteindelijk veel beter om het te voorkomen. Voorkomen is dus beter dan genezen, dat is duidelijk. Deze training helpt je te herkennen wat een burn-out is, hoe het ontwikkeld en wat de gevolgen zijn, hoe je bij jezelf of bij een collega de eerste signalen herkent en hoe je een burn-out mogelijk tijdig kunt voorkomen.

Burn-out preventie: beter voorkomen dan genezen
Vooropgesteld is een burn-out erg vervelend voor de persoon die het overkomt. Je gunt het niemand om ziek thuis te zitten en zich niet goed te voelen. Toch komt daar ook nog bij dat een werkgever veel geld kwijt is aan psychisch verzuim van een werknemer die een burn-out heeft. Doordat de werknemer lang afwezig is, door de kosten voor een vervanger en door de processen die verstoord raken kan een werknemer die thuis zit met een burn-out erg in de papieren lopen. Vaak wordt er dan ook actie ondernomen als het kwaad al is geschied. Mensen worden geholpen bij re-integratie en krijgen tijd om weer beter te worden. Door een burn-out training van DKP word je geholpen om je werknemers te beschermen en je bedrijfsvoering op orde te houden. Door met elkaar vroege signalen te herkennen kun je een naderende burn-out tegengaan.

Herken een burn-out en weet hoe je moet handelen

  Veel mensen denken dat een burn-out hen niet kan overkomen. Het is altijd een ander die het overkomt. Totdat je ineens zelf die andere bent. Want het kan heel snel gaan met een burn-out en iedereen kan her overkomen. Burn-out en overspannenheid is de grootste oorzaak van ziekteverzuim tegenwoordig. Om een burn-out te voorkomen is het erg belangrijk dat je jezelf goed leert kennen. Dat klinkt misschien gek, maar uiteindelijk gaat her erom dat je leert herkennen wanneer het iets minder goed met je gaat. Zodra je dat herkent, kun je namelijk maatregelen nemen voordat het kwaad is geschied. Door lichamelijke signalen te herkennen die voortkomen uit emotie zog je ervoor dat je jezelf de keuze geeft wat je daaraan gaat doen. Nu is het aan jou, ga je er iets aan doen, of laat je het links liggen. De burn-out training van DKP helpt jou bij het hele proces.

  Onderschat ook niet dat het voor een werkgever erg moeilijk is om in te schatten of jij gezond belast wordt met werk. Werkgevers willen jou niet met teveel werk opzadelen, maar ook zeker niet met te weinig werk. Doordat jij beter leert herkennen wat jouw grenzen zijn, kun je ook beter met jouw werkgever communiceren over jouw grenzen. Deze verzuimpreventie levert dan een win-win situatie op.

  Bij deze training leer je om een burn-out vóór te zijn, door o.a.:

  • de balans te bewaken tussen draagkracht en draaglast
  • inzicht te krijgen in je eigen aandeel bij het ontstaan van stressklachten
  • mentale en fysieke training
  • assertief te zijn
  • timemanagement
  • realistisch en positief te denken
  • ontspanningsoefeningen
  • aandachtstraining (Mindfulness)

  Werkwijze training burn-out voorkomen
  Aan de hand van een protocollaire aanpak plus maatwerk toegespitst op je  persoonlijke behoefte, bouw je stap voor stap weer energie, kracht en vertrouwen op. 

  Resultaat na een burn-out training
  Na afloop bent je meer in balans en zul je door verkregen inzicht weer meer de regie hebben over je gedachten en emoties. Je vitaliteit en energie zijn weer terug om de dingen te doen die je graag wilt doen.

  Tijdsinvestering:
  Het aantal sessies zal na de Intake van 1 uur, in de regel 5 tot 8 sessies van 1,5 uur zijn, waarvan 1 uur en 15 minuten gesprekstijd is en 15 minuten voorbereiding en nazorg. 

  Aanmelden

  Voor diagnostiek, behandeling, coaching en onze andere diensten kunt u zich melden bij ons secretariaat. Dit kan per email of via het aanmeldformulier op onze site.