Direct naar content

Ziekmelding psychische klachten

Psychisch klachten: Ik meld me ziek

Bij ziekmelding door psychische klachten is er sprake van psychisch verzuim. Het betreft met name stress, overspannenheid, burn-out, depressie en angstklachten.

Oorzaken van psychisch verzuim

Psychisch verzuim kan het gevolg zijn van omstandigheden op de werkplek door psychosociale arbeidsbelasting (PSA), zoals hoge werkdruk gevolgd door werkstress. Werkstress is verantwoordelijk voor een kwart van het psychisch verzuim. Bovendien kan de privésituatie van de werknemer, zoals een belastende thuissituatie een rol spelen. Ook  persoonskenmerken kunnen een rol spelen, zoals perfectionisme of niet nee kunnen zeggen. Vaak is het een combinatie van PSA en de privésituatie die elkaar beïnvloeden en versterken. Uiteindelijk kan iemand last krijgen van angsten, of een burn-out waardoor werken niet meer haalbaar is. 

Belangrijke oorzaken van psychisch verzuim op een rijtje:

  • Hoge werkdruk en weinig regelmogelijkheden

  • Onduidelijkheid over taken en bevoegdheden

  • Ontbreken van sociale steun en begeleiding van leidinggevende

  • Onveilige situatie door o.a. pesten, agressie, geweld of seksuele intimidatie

  • Arbeidsconflicten

  • Slechte balans privé – werk

  • Persoonskenmerken zoals vermijding en perfectionisme

  • Ongezonde leefstijl, zoals weinig beweging en/of geen sport

  • Belastende thuissituatie door ingrijpende veranderingen, zoals scheiding en overlijden

  • Trauma’s uit het verleden die nog een rol spelen

  • Reeds aanwezig symptomen van stress, moeheid, angst en/of depressie

Psychisch verzuim: onze aanpak

DKP is specialist in de aanpak van psychisch verzuim. Bij DKP staat een spoedige en duurzame terugkeer naar werk centraal.

Individueel maatwerk

Het succes van onze aanpak is gestoeld op individueel maatwerk. We ruimen blokkades op en vergroten het (zelf)vertrouwen. We helpen jouw werknemers hun eigen krachten, kwaliteiten, mogelijkheden en toekomst (terug) te vinden in hun werk en in hun persoonlijke leven.

Zorgtrajecten bij (dreigend) psychisch verzuim

Afhankelijk van wens en behoefte biedt DKP voor (dreigend) psychisch verzuim bij werknemers drie op maat gemaakte Zorgtrajecten:

1. Zorgtraject Basis; voor de werknemer bij wie sprake is van vermoeidheid, stress en dreigend verlies van energie, die ter preventie even wat ondersteuning nodig heeft.

     2. Zorgtraject Medium; voor de werknemer die even wat ruimte nodig heeft om sterk te blijven om aan de eisen van de organisatie te kunnen blijven voldoen. Die hoofd, hart en ‘buik’ weer moet opladen voor het terugvinden en (her)sterken van zijn positieve krachten, de balans en bevlogenheid voor een duurzame inzetbaarheid.

      3. Zorgtraject Intensief; voor de werknemer bij (dreigend) psychisch verzuim als gevolg van stressvolle situaties op het werk, mogelijk in combinatie met stressvolle of traumatische privélevensgebeurtenissen zoals echtscheiding, verlies van dierbaren of gezondheidsproblemen, die kunnen leiden tot verhoogde stress en emotionele belasting.

      Direct aan de slag

      Na de aanmelding zorgen wij ervoor dat jouw werknemer binnen twee weken aan zijn of haar herstel kan beginnen. DKP staat je graag terzijde.

      Zie ook: signalen voor mogelijk psychisch verzuim bij de werknemer en wat je als werkgever daar mogelijk aan kan doen.