Direct naar content

Burn-out

Het ontstaan van een burn-out is een sluimerend proces dat uiteindelijke leidt tot algehele uitputting. Hierdoor kan je je eigen gedachten en emoties niet goed meer reguleren. Het is dus zeker niet zomaar een vermoeidheid, die je door een time-out te nemen, zou kunnen genezen. Het vraagt beslist om een professionele en adequate behandeling.

In het kort:

Om de diagnose burn-out te kunnen stellen moet er sprake zijn van:

 

  • geestelijke en lichamelijke uitputting
  • werk gerelateerde klachten *
  • afgenomen professionaliteit en mentale distantie tot werk
  • klachten moeten reeds langer (dan 6 maanden) aanwezig zijn

 

*  burn-out wordt tegenwoordig steeds meer gezien als niet louter werk gerelateerd. Ook op het persoonlijke/ privé vlak kan er namelijk van boven genoemde klachten sprake zijn. Bijvoorbeeld wanneer een individu langdurig verwikkeld is geraakt, in een voor hem/haar zeer belangrijke, doch gaandeweg hopeloze en verloren procedure met een instantie of de overheid. Vechten tegen de bierkaai dus.

Binnen de GGZ zorg wordt bij bovenstaande symptomen gesproken van Ongedifferentieerde Somatoforme Stoornis. De behandeling van deze stoornis is verzekerde zorg die in het basispakket van de zorgverzekering zit.

Klachten burn-out

Een burn-out begint vaak met je zorgen maken, je gespannen en rusteloos voelen, een verhoogde spierspanning, hartkloppingen, concentratieproblemen, piekeren, slaapproblemen en een  gevoel van lusteloosheid en vermoeidheid

Belangrijkste oorzaken voor een burn-out

  • persoonskenmerken, zoals perfectionisme en moeilijk nee kunnen zeggen
  • de hoge werkbelasting en tijdsdruk
  • het gemis van collegiale steun en (directe) management
  • een onduidelijk taakomschrijving
  • te weinig feedback krijgen over het eigen functioneren

Bij niet tijdige aanpak kunnen zich op den duur nog andere ernstige stoornissen ontwikkelen, zoals angsten en depressies.

Is er wellicht sprake van burn-out? Doe gratis de online burnouttest.

Behandelen van burn-out

DKP behandelt nagenoeg alle psychische klachten, de mildere en de meer complexe psychische problematiek. De eerste keuze voor de behandeling van Burn-out is Cognitieve gedragstherapie in combinatie met o.a. lichaamsgerichte therapie.

Ga naar de behandeling om hier meer over te lezen of meld je direct aan.

Aanmelden

Voor diagnostiek, behandeling, coaching en onze andere diensten kunt u zich melden bij ons secretariaat. Dit kan telefonisch, per email of via het aanmeldformulier op onze site.