Het krijgen van een kindje is een overweldigende gebeurtenis, maar brengt niet altijd direct vreugde en blijdschap met zich mee. In de eerste periode na de bevalling overvallen je allerlei emoties en het kan zelfs zo zijn dat je last hebt van stemmingswisselingen. Als je echter last krijgt van aanhoudende psychische klachten en daarom online op zoek gaat naar depressie symptomen, is er wellicht meer aan de hand. Als psychische klachten na de bevalling lang aanhouden dan is er misschien sprake van een postnatale depressie.
Wat is een postnatale depressie
Een postnatale depressie wordt ook wel een postpartum depressie of zwangerschapsdepressie genoemd. In plaats van dat je blij bent met de geboorte van je kindje, overheersen juist negatieve en donkere gedachten. Het is heel goed mogelijk dat je daar schuldgevoelens over hebt, want je hoort toch blij te zijn? Bij 10 tot 15% van de kersverse moeders treedt er een postnatale depressie op na de geboorte en dat zijn er jaarlijks meer dan twintigduizend.
Het depressieve gevoel start vaak niet direct na de geboorte, maar meestal pas na enkele weken of zelfs maanden daarna. Zo is het ook mogelijk dat je depressief wordt als je stopt met borstvoeding geven of weer aan het werk gaat. Een postnatale depressie kan echter maandenlang aanhouden met gevoelens van somberheid. Ook kun je het gevoel hebben dat je niet van je baby kunt genieten. Er zijn wat dat betreft allerlei symptomen die aangeven dat er sprake is van een postnatale depressie.
Oorzaak van een postnatale depressie
Er is niet altijd een eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een postnatale depressie. Meestal is er een combinatie van factoren van toepassing, zoals een sociale, psychische en lichamelijke oorzaak. Erfelijkheid en hormonen kunnen een rol spelen net als je eigen persoonlijkheid, bijvoorbeeld als je perfectionistisch bent en hoge eisen stelt aan jezelf. Zo zijn er ook sociale factoren, zoals problemen in je relatie of weinig steun uit je directe omgeving of financiële problemen.
Wat zijn de symptomen van een postnatale depressie?
Een sombere stemming en je verdrietig voelen is vaak als symptoom aanwezig bij een postnatale depressie, net als huilbuien die je zomaar overvallen. Er is een waslijst met klachten van toepassing, variërend van slaapproblemen tot alleen maar op bed willen liggen. Je voelt je leeg en hebt helemaal nergens zin in. Je kan je zorgen maken over van alles en ook prikkelbaar zijn met uitbarstingen van woede.
Vergeetachtigheid is eveneens een van de symptomen net als concentratieproblemen. In relatie tot je kindje kunnen er hechtingsproblemen ontstaan. Omdat je niet geniet van je baby, ontstaat vaak ook het gevoel dat je een slechte moeder bent. Het komt verder voor dat je gedachten krijgt om jezelf of je kindje iets aan te doen. In dat geval is er sprake van heftige postnatale depressie symptomen. Heb je een postnatale depressie of herken jij je partner in de symptomen, dan is het aan te raden om hulp in te schakelen. Een moeder met een postnatale depressie is niet altijd meer in staat om het kindje optimaal te verzorgen.
De symptomen op een rij:
- Somberheid
- Verdriet
- Huilbuien
- Vergeetachtigheid
- Concentratieproblemen
- Slaapproblemen
- Nergens zin in
- Schuldgevoel
- Hechtingsproblemen
- Niet genieten van je baby
- Je kindje wat aan willen doen
- Jezelf wat aan willen doen
Hoe lang duurt een postnatale depressie?
Hoe lang een postnatale depressie duurt, verschilt per persoon. Vaak krijgt iemand klachten binnen vier weken na de bevalling, en deze klachten kunnen maandenlang duren. De gemiddelde duur van een postnatale depressie zonder behandeling is vier tot zes maanden. In bepaalde gevallen kan een postnatale langer aanhouden en dan kan het jaren duren voordat het weer over is. Het kan zijn dat de klachten van een postnatale depressie vanzelf weer verdwijnen, maar er zijn ook manieren om postnatale depressie te behandelen.
De behandeling van een postnatale depressie
Een postnatale depressie is op verschillende manieren te behandelen. Het helpt bij psychische klachten bijvoorbeeld om met lotgenoten te praten door deel te nemen aan een zelfhulpgroep. Ook gesprekstherapie kan onderdeel van de behandeling zijn net als voorgeschreven medicijnen. In de meeste situaties is er bij het verstrekken van medicijnen in deze situatie sprake van antidepressiva. De psychische klachten verdwijnen door antidepressiva bij meer dan de helft van de moeders. Het effect is echter pas merkbaar na een periode van ongeveer vier tot zes weken. Mocht er een lichamelijke oorzaak voor zijn, is het mogelijk om een behandeling te krijgen met mineralen, vitaminen of hormonen. Bij slaapproblemen en angstgevoelens is het ook nog mogelijk dat een arts kalmeringsmiddelen voorschrijft.
Wanneer je merkt dat jij, je partner of iemand anders uit je omgeving symptomen heeft van een postnatale depressie, is het goed om daar professionele hulp bij in te schakelen. Neem voor meer informatie over een postnatale depressie contact op met DKP.