Direct naar content

Stress coaching

dkp

Je leven bestaat natuurlijk uit veel meer dan alleen maar werken. Je moet een gezond evenwicht bewaren tussen welzijn, de tijd die je doorbrengt met je geliefden, je sociale leven, plezier en andere interesses die je hebt. Wanneer je last hebt van stress of een overspannen gevoel dan kan je met een stress-coach daar wat aan doen. Een stress coach leert je namelijk hoe je meer rust kan creëren in je dagelijkse leven.

Als je je gestrest, geïrriteerd of zelfs opgebrand of depressief voelt, is het goed om eens te kijken naar de oorzaak daarvan.

Misschien stel je jezelf dit soort vragen:

 • Hoeveel van mijn stress heb ik eigenlijk zelf in de hand?
 • Hoe kan het dat anderen minder last hebben van stress?
 • Hoe kan ik weerbaarder worden tegen stress?
 • Hoeveel stress creëer ik eigenlijk zelf door mijn mindset?

Wat is stress eigenlijk?

Stress wordt omschreven als de tegenstrijdigheid tussen de eisen en bedreigingen van de omgeving en de (on)-mogelijkheden van een persoon om aan die eisen te voldoen. Het gaat daarbij vaak niet alleen om een objectieve situatie, maar ook om de manier waarop iemand die situatie interpreteert. Mensen construeren als het ware hun persoonlijke realiteit(en) of belevingswereld(en) en zijn daarbij geneigd constructiefouten te maken.

 

Onder stress wordt dus een bijzondere belasting verstaan die op een persoon wordt uitgeoefend door externe en interne druk en prikkels. Deze prikkels worden stressoren genoemd. Stress is meestal slechts een waarschuwingssignaal dat je uit een onaangename situatie moet vertrekken, dat is dus iets anders dan een burn-out. Het is pas problematisch als de stress permanent wordt en hierdoor psychisch verzuim optreedt.

 

Stress gezond? Absoluut! Stress hoort bij het leven, het zet je in beweging en houdt je scherp. Maar zoals bij de meeste dingen is teveel nooit goed. Zo ook bij stress. Als je voor een langere tijd te veel stress ervaart, kun je vervelende lichamelijke klachten krijgen zoals een verminderde weerstand, hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en vermoeidheid. Werkstress kan ook vervelende psychische klachten veroorzaken zoals somberheid, je eenzaam voelen en angstklachten. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt leren beter met stress om te gaan door middel van stress coaching.

Wat leer je bij stress coaching?

Bij stress coaching helpt een stress coach je om vanuit rust en inzicht weer in balans te komen, om zo de regie van je leven weer terug in eigen hand te nemen. Dit doe je door:

 • De balans te bewaken tussen draagkracht en draaglast
 • De balans te bewaken tussen werk en privé
 • Inzicht te krijgen in je eigen aandeel bij het ontstaan van stressklachten
 • Mentale en fysieke training
 • Assertief te zijn
 • Timemanagement
 • Realistisch en positief te denken
 • Ontspanningsoefeningen
 • Aandachtstraining (mindfulness)

Voor wie is stress coaching?

Stress coaching is voor werknemers die het zicht en het vertrouwen in eigen kunnen dreigen te verliezen door klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en lusteloosheid, en die daardoor het werk niet goed meer aan kunnen en dus vaker verzuimen om bij te tanken. Je kunt het eigenlijk zien als verzuimpreventie. Dit zijn waarschuwingssignalen dat er iets moet worden aangepakt in je leven.

Stress op het werk

Stress op het werk ontstaat wanneer er meer van je gevraagd wordt dan je denkt aan te kunnen. Misschien heb je het gevoel dat jouw werkgever hoge eisen stelt, maar er niet in slaagt voldoende middelen ter beschikking te stellen (bv. tijd, budget, personeel) om aan deze eisen te voldoen. In dat geval kan stress coaching van DKP van pas komen.

Stress ligt echter niet altijd alleen aan de werkgever. Als werknemer kun je namelijk je stressniveau verhogen door verschillende redenen. Denk hierbij aan:

 • Onrealistisch hoge verwachtingen stellen voor jezelf
 • Weerstand bieden tegen het zoeken van steun of advies van bijvoorbeeld je manager, collega’s, vrienden, familie, mentor of andere professionele hulpverleners
 • Een situatie zo bekijken dat deze meer stress oplevert dan nodig.

Voordelen van stress coaching

De voordelen van stress coaching van DKP zijn groot. Zo leert onze stress coach je nieuwe strategieën om stress te verminderen en leer je weerbaar te worden tegen stress. Daarnaast helpt de stress coach je meer leuke activiteiten in het leven te ontdekken, je relaties te verbeteren en helpt je met het efficiënt uitvoeren van je werk. Mocht jouw stress inmiddels leiden tot psychisch verzuim, dan is het misschien interessant om meer te lezen over onze re-integratietrajecten.

Werkwijze stress coaching

De werkwijze van DKP met betrekking tot stress coaching bestaat uit een combinatie van een mentale en lichaamsgerichte aanpak. Bij DKP wordt stress coaching op de volgende manier aangepakt:

 1. Er wordt een zeer effectieve methode ingezet die direct zorgt voor het verminderen van fysieke symptomen van overmatige ongezonde stress;
 2. Er wordt gebruik gemaakt van schemacoaching voor het aanpakken van de (soms wat dieper liggende) oorzaken van de stressklachten;
 3. We gaan werken met biofeedback en lichaamsgerichte oefeningen om zo een beter inzicht te krijgen in de basisspanning van het lichaam, de reactie op stress en het vermogen om te ontspannen.

Deze complete methode focust dus direct op het verminderen van de fysieke symptomen van overmatige ongezonde stress en leert je bewust te worden van mogelijk vroegere disfunctionele oorzaken, die nu voor klachten zorgen. Door aan deze disfunctionele oorzaken te werken, ga je weer op weg naar een duurzaam en stressvrij functioneren.

Resultaat van stress coaching

Na afloop van stress coaching ben je meer in balans en zul je door verkregen inzicht weer meer de regie hebben over je gedachten en emoties. Je vitaliteit en energie zijn weer terug om de dingen te doen zoals je ze graag wilt doen.

Is er wellicht al sprake van burn-out? Doe gratis de online burnouttest.

Stress coaching traject

Bij DKP kun je stress coaching individueel, of in kleine groepen volgen (max. 8 personen). Het traject duurt ongeveer 8 á 10 uur, inclusief intake, verdeeld over circa 12 weken. Dat is inclusief huiswerkopdrachten. De prijs is op aanvraag. Neem voor meer informatie over stress coaching contact met ons op.

Prijs
Op aanvraag.

Coachingtrajecten worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar

Aanmelden

Voor diagnostiek, behandeling, coaching en onze andere diensten kunt u zich melden bij ons secretariaat. Dit kan per email of via het aanmeldformulier op onze site.