Direct naar content

Stress coaching

dkp

In het leven is er natuurlijk veel meer dan alleen werken. Je moet een gezond evenwicht bewaren tussen welzijn, de tijd die je doorbrengt met je geliefden, je sociale leven, plezier en andere interesses die je hebt.

Als je je gestrest, geïrriteerd of zelfs opgebrand of depressief voelt, is het goed om eens te kijken naar de oorzaak daarvan.

Misschien stel je jezelf dit soort vragen:

 • Hoeveel van mijn stress heb ik eigenlijk zelf in de hand?
 • Hoe kan het dat anderen minder last hebben van stress?
 • Hoe kan ik weerbaarder worden tegen stress?
 • Hoeveel stress creëer ik eigenlijk zelf door mijn mindset?

Wat is stress eigenlijk?

Stress wordt omschreven als de discrepantie tussen de eisen en bedreigingen van de omgeving en de (on)-mogelijkheden van een persoon om aan die eisen te voldoen. Het gaat daarbij vaak niet alleen om een objectieve situatie, maar ook om de wijze waarop iemand die situatie interpreteert. Mensen construeren als het ware hun persoonlijke realiteit(en) of belevingswereld(en) en zijn daarbij geneigd constructiefouten te maken.

Onder stress wordt dus een bijzondere belasting verstaan die op een persoon wordt uitgeoefend door externe en interne druk en prikkels. Deze prikkels worden stressoren genoemd. Stress is meestal slechts een waarschuwingssignaal dat je uit een onaangename situatie moet vertrekken, dat is dus iets anders dan een burn-out. Het is pas problematisch als de stress permanent wordt en hierdoor psychisch verzuim optreedt. 

 

Wat leer je bij stress coaching?

Bij stress coaching leer je om vanuit rust en inzicht weer in balans te geraken en van daaruit de regie van je leven weer terug in eigen hand te nemen door:

 • De balans te bewaken tussen draagkracht en draaglast
 • De balans te bewaken tussen werk en privé
 • Inzicht te krijgen in je eigen aandeel bij het ontstaan van stressklachten
 • Mentale en fysieke training
 • Assertief te zijn
 • Timemanagement
 • Realistisch en positief te denken
 • Ontspanningsoefeningen
 • Aandachtstraining (mindfulness)

Voor wie is stress coaching?

Stress coaching is voor werknemers die het zicht en het vertrouwen in eigen kunnen dreigen te verliezen door klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en lusteloosheid, en die daardoor het werk niet goed meer aan kunnen en daardoor vaker verzuimen om bij te tanken. Je kunt het eigenlijk zien als verzuimpreventie. Dit zijn waarschuwingssignalen dat er iets moet worden aangepakt in je leven.

Stress op het werk

Stress op het werk is een reactie van lichaam en hersenen op te veel of te weinig druk. Misschien ben je iemand die het gevoel heeft dat jouw werkgever hoge eisen stelt, maar er niet in slaagt voldoende middelen ter beschikking te stellen (bv. tijd, budget, personeel) om aan deze eisen te voldoen. In dat geval kan stress coaching van DKP van pas komen.

Stress ligt echter niet altijd alleen aan de werkgever. Als werknemer kun je namelijk je stressniveau verhogen door verschillende redenen. Denk hierbij aan:

 • Onrealistisch hoge verwachtingen stellen
 • Weerstand bieden tegen het zoeken van steun of advies van bijvoorbeeld je manager, collega’s, vrienden, familie, mentor of andere professionele hulpverlener
 • Een situatie zo bekijken dat deze meer stress oplevert dan nodig

Voordelen van stress coaching

De voordelen van stress coaching van DKP zijn groot. Je wordt weerbaarder tegen stress, je ontdekt nieuwe strategieën om stress te verminderen, je ontdekt meer leuke activiteiten in je leven, verbetert relaties en je zorgt ervoor dat jij je werk efficiënter kunt uitvoeren. Mocht jouw stress inmiddels leiden tot psychisch verzuim, dan is het misschien interessant om meer te lezen over onze re-integratietrajecten.

Werkwijze

Aan de hand van een protocollaire aanpak plus maatwerk toegespitst op je persoonlijke behoefte, bouw je stap voor stap weer energie, kracht en vertrouwen op.

Resultaat van stress coaching

Na afloop ben je meer in balans en zal je door verkregen inzicht weer meer de regie hebben over je gedachten en emoties. Je vitaliteit en energie zijn weer terug om de dingen te doen zoals je ze graag wilt doen.

Is er wellicht reeds sprake van burn-out? Doe gratis de online burnouttest.

Grootte, duur en prijs

Bij DKP kun je stress coaching individueel, of in kleine groepen volgen (max. 8 personen). Het traject duurt ongeveer  8 á 10 uur, inclusief intake, verdeeld over circa 12 weken. Dat is inclusief huiswerkopdrachten. De prijs is op aanvraag.

Meer weten over onze diensten op het gebied van werk?

 • Laat je e-mailadres achter en we nemen contact met je op!

Aanmelden

Voor diagnostiek, behandeling, coaching en onze andere diensten kunt u zich melden bij ons secretariaat. Dit kan telefonisch, per email of via het aanmeldformulier op onze site.