Direct naar content

Preventie Burn-out

Een burn-out komt vaak voor bij toegewijde werknemers, die zich zeer sterk betrokken voelen bij hun werk.

De belangrijkste kenmerken die op den duur leiden tot burn-out zijn o.a.:

 • hoge werkbelasting en tijdsdruk
 • het gemis van steun van het directe management
 • het ontbreken van regelmogelijkheden in het werk
 • een onduidelijk taakomschrijving
 • te weinig feedback krijgen over het eigen functioneren
 • gebrek aan zinvolheid van het werk
 • persoonlijke kenmerken, zoals perfectionisme en geen nee kunnen zeggen

Wanneer een burnout-training?

Bij DKP raden we werknemers aan om een burn-out training te volgen wanneer werknemers het vertrouwen in eigen kunnen dreigen te verliezen. Daarnaast moeten werknemers letten op klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en lusteloosheid. Wanneer je het gevoel hebt dat je het werk niet meer goed aankunt en daardoor vaker verzuimt om bij te tanken, is het verstandig om een burn-out training te volgen.

Inhoud van een burnout training

Een burn-out training van DKP moet ervoor zorgen dat je ingrijpt voordat je een burn-out krijgt. Onze training helpt je herkennen dat het niet altijd even goed gaat en leert jou om beter voor jezelf te zorgen. Je wordt getraind om jezelf beter te begrijpen en om het aan te geven als het even niet gaat. Ook voor een werkgever is deze training zeer interessant, omdat het veel uitval van werknemers kan voorkomen. Uiteindelijk kost re-integratie veel geld, dus het is uiteindelijk veel beter om het te voorkomen. Deze training helpt je te herkennen wat een burn-out is, hoe het ontwikkeld en wat de gevolgen zijn. Daarnaast leer je hoe je bij jezelf of bij een collega de eerste signalen herkent en hoe je een burn-out mogelijk tijdig kunt voorkomen.

Burn-out preventie: beter voorkomen dan genezen

Vooropgesteld is een burn-out erg vervelend voor de persoon die het overkomt. Je gunt het niemand om ziek thuis te zitten en zich niet goed te voelen. Toch komt daar ook nog bij dat een werkgever veel geld kwijt is aan psychisch verzuim van een werknemer die een burn-out heeft. Helaas wordt er ook vaak pas actie ondernomen als het kwaad al is geschied.

Na een burn-out worden mensen geholpen met re-integratie en krijgen tijd om weer beter te worden. Door een burn-out training van DKP word je geholpen om je werknemers te beschermen en je bedrijfsvoering op orde te houden. Door met elkaar vroege signalen te herkennen kun je een naderende burn-out tegengaan.

Herken een burn-out en weet hoe je moet handelen

Veel mensen denken dat een burn-out hen niet kan overkomen. Het is altijd een ander die het overkomt. Totdat het je wel ineens overkomt. Een burn-out en overspannenheid is de grootste oorzaak van ziekteverzuim tegenwoordig.

Om een burn-out te voorkomen is het erg belangrijk dat je jezelf goed leert kennen. Dat klinkt misschien gek, maar uiteindelijk gaat hier erom dat je leert herkennen wanneer het iets minder goed met je gaat. Zodra je dat herkent, kun je namelijk maatregelen nemen voordat het kwaad is geschied. Door lichamelijke signalen te herkennen die voortkomen uit emotie zog je ervoor dat je jezelf de keuze geeft wat je daaraan gaat doen. Nu is het aan jou, ga je er iets aan doen, of laat je het links liggen. De burn-out training van DKP helpt jou bij het hele proces.

​​Onderschat ook niet dat het voor een werknemer erg moeilijk is om in te schatten of jij gezond belast wordt met werk. Werkgevers willen jou niet met teveel werk opzadelen, maar ook zeker niet met te weinig werk. Doordat jij beter leert herkennen wat jouw grens is, kun je ook beter met jouw werknemer communiceren over jouw grenzen. Deze verzuimpreventie levert dat een win-win situatie op.

Bij deze training leer je om een burn-out vóór te zijn, door o.a.:

 • de balans te bewaken tussen draagkracht en draaglast
 • inzicht te krijgen in je eigen aandeel bij het ontstaan van stressklachten
 • mentale en fysieke training
 • assertief te zijn
 • timemanagement
 • realistisch en positief te denken
 • ontspanningsoefeningen
 • aandachtstraining (Mindfulness)

Werkwijze burn-out training

Samen met een van onze coaches/psychologen ga je aan de hand van een protocollaire aanpak plus maatwerk aan de slag. Hierbij kijken we naar jouw persoonlijke behoeften. Wat wil jij leren en wat heb je nodig om weer vertrouwen in jezelf te krijgen. Zo bouw je stap voor stap weer energie, kracht en vertrouwen op.

Resultaat van een burn-out training

Na afloop van de burn-out training ben je meer in balans en zul je door verkregen inzicht weer meer de regie hebben over je gedachten en emoties. Je vitaliteit en energie zijn weer terug om de dingen te doen die je graag wilt doen.

Tijdsinvestering

Het aantal sessies zal na de Intake van 1 uur, in de regel 5 tot 8 sessies van 1,5 uur zijn, waarvan 1 uur en 15 minuten gesprekstijd is en 15 minuten voorbereiding en nazorg.

Is er wellicht reeds sprake van burn-out? Doe gratis de online burnouttest.

Aanmelden

Voor diagnostiek, behandeling, coaching en onze andere diensten kunt u zich melden bij ons secretariaat. Dit kan per email of via het aanmeldformulier op onze site.