Direct naar content

Assertiviteitstraining

Mensen die onvoldoende assertief zijn nemen vaak te weinig plek in, offeren zich te vaak op en doen alsof ze zelf geen behoeften hebben. Ze hebben het gevoel dat ze niet de baas zijn over hun eigen leven. Hierdoor gaan ze op een negatieve manier over zichzelf denken, wat vervolgens kan leiden tot somberheid en psychische klachten.

Na de assertiviteitstraining heb je geleerd:

  • de ruimte in te nemen die je nodig hebt
  • je mening te geven
  • je grenzen te stellen 
  • iets of iemand te weigeren
  • je emoties te uiten
  • kritiek te uiten en te ontvangen
  • confrontaties aan te gaan
  • fouten te durven maken

Wat is assertiviteit?

Assertiviteit zou je kunnen omschrijven als: in staat zijn om op een rustige en zelfverzekerde wijze voor jezelf op te komen en daarbij de ander in zijn waarde te laten en niet nodeloos te kwetsen. 

Wanneer moet je kiezen voor assertiviteitstraining

Assertiviteitstraining van DKP is niet te verwarren met bijvoorbeeld, faalangsttraining, of burn-out training. Maar hoe bepaal je nu of assertiviteitstraining geschikt is voor jou? Je kunt het beste kijken naar wat je wilt bereiken als je wilt weten of assertiviteitstraining iets voor jou is. Wil je bijvoorbeeld praktische handvatten ontvangen, zodat je je assertiever op kunt stellen en  je kunt zeggen waar het op staat? Misschien wil je wel om kunnen leren gaan met kritiek en het om kunnen zetten in iets waar je sterker van wordt? Al deze dingen kun je leren bij een assertiviteitstraining. Verder leer je jezelf meer te waarderen, leer je je eigen mening te geven en leer je om ontspannender en assertiever deel te nemen aan een gesprek.

Assertiviteitstraining jongvolwassenen

Ook voor jongvolwassenen kan een assertiviteitstraining zeer effectief zijn. Jongvolwassenen kunnen aan zichzelf twijfelen, weinig vrienden meer zien en uitnodigen en echt met zichzelf lijken te worstelen. Natuurlijk hoort dat er soms ook bij als jongvolwassene, maar als het gevoel lang aanhoudt dan kan het heel zinvol zijn om een assertiviteitstraining van DKP te volgen. Je leert onder andere om vrijer en spontaner te zijn in contact met anderen en jezelf weer echt te waarderen. Als jongvolwassene kan het misschien een drempel zijn om een training te volgen, maar het is het uiteindelijk heel vaak waard! Ook voor een assessmenttraining of stressmanagement ben je bij DKP aan het juiste adres.

Werkwijze assertiviteitstraining

Er wordt gericht geoefend aan de hand van de hiervoor genoemde thema’s, waarbij o.a. gebruik wordt gemaakt van door de cliënt ingebrachte situaties. Ook kan videoapparatuur worden ingezet voor een objectieve terugkoppeling en evaluatie. De assertiviteitstraining is voor iedereen die onvoldoende voor zichzelf opkomt, uit angst de ‘goede’ relatie met de ander te verstoren en hierover achteraf ontevreden en gefrustreerd over is. Na afloop ben je beter in staat om voor jezelf op te komen met alle positieve gevolgen van dien.

De individuele cursus beslaat ca. 10 á 12 sessies van 1 uur, inclusief de intake van 1,5 uur en bestrijkt ca 3,5  maand.

Assertiviteitstraining vergoeding

Omdat DKP een erkende instelling voor medisch specialistische zorg (WTZi) is en ook op die manier wordt opgenomen in het register van het Algemene Gegevens Beheer Zorgverleners (AGB) (Code 22-220968) ben je wettelijk verzekerd voor een behandeling van DKP. Onze zorg wordt vergoed door alle zorgverzekeraars. In het geval van assertiviteitstraining is het verstandig om bij je zorgverzekeraar te controleren of het vergoed wordt in het pakket. De reden voor het volgen van een assertiviteitstraining kan namelijk van invloed zijn op een eventuele vergoeding.

Aanmelden voor onze diensten kan dagelijks.

Aanmelden

Voor diagnostiek, behandeling, coaching en onze andere diensten kunt u zich melden bij ons secretariaat. Dit kan telefonisch, per email of via het aanmeldformulier op onze site.