DKP

Depressie en rugpijn wereldwijd meeste last

Rugpijn en depressie zijn de kwalen die wereldwijd de grootste last veroorzaken. Overal staan die kwalen in de toptien van ziekten met het grootste verlies aan levenskwaliteit. Andere psychiatrische ziekten dan depressie, zoals schizofrenie, en andere spier- en gewrichtsziekten (nekpijn), alcoholisme, zenuwziekten en chronische luchtwegziekten staan ook vaak in de lijst van ziekten die erkend worden als handicap.

Bron: nrc

In 2014 ca 7,5 miljoen verzuimdagen door o.a. werkstress

Zo luidde één van de feitjes die donderdag 21 mei gepresenteerd werden tijdens de aftrap van de werkconferentie “Van Werkstress naar Werkplezier: hoe regel je dat?”. Voor deze bijeenkomst van het ministerie van SZW en het Nederlands Focal Point voor Veiligheid en Gezondheid op het werk werden de nieuwste PSA-cijfers van o.a. de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 van TNO en het CBS op een rij gezet.

Bron: monitorarbeid.tno

Psychiatrische stoornissen beïnvloed door dezelfde biologische processen

Bij het ontstaan van verschillende psychiatrische stoornissen – zoals schizofrenie, bipolaire stoornis en depressie – blijken genen die onderdeel zijn van dezelfde biologische processen een rol te spelen. Het gaat om histonmethylatie (betrokken bij DNA-regulatie) en het functioneren van het immuunsysteem. Dit blijkt uit een grootschalig internationaal onderzoek, waarvoor wetenschappers van onder andere VU/VUmc de genetische data van 60.000 mensen analyseerden.

Bron: vumc

Burn-out: verbanden tussen emotionele uitputting, arbeidsmarktpositie en Het Nieuwe Werken

Publicatie van het Cultureel en Sociaal Planbureau. Burn-out (ofwel: emotionele uitputting) komt relatief vaak voor: ongeveer één op de acht werknemers in Nederland heeft er last van. Het wordt dan ook gezien als een serieus maatschappelijk probleem dat beleidsmatig aandacht vergt. Dit rapport presenteert de resultaten van twee specifieke analyses over burn-out. Ten eerste gaat het na wat het effect is van emotionele uitputting op de loopbaan van werknemers. Ten tweede brengt het in kaart wat de relatie is tussen Het Nieuwe Werken en emotionele uitputting. Voor het laatste onderdeel is samengewerkt met de Radboud Universiteit Nijmegen en TNO.

Bron: scp