Direct naar content
psychomotorische therapie bij DKP

Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie (PMT) is een vorm van psychotherapie waarbij lichaamsbeleving en bewegingsgedrag centraal staan.

Belangrijke doelen van Psychomotorische Therapie kunnen zijn:

  • Bewustwording: CliĆ«nten leren zich bewust te worden van hun lichaamssensaties, bewegingspatronen en expressie.
  • Emotionele regulatie: Het bevorderen van de regulatie van emoties door middel van lichamelijke activiteit en expressie.
  • Verbeteren van zelfbeeld en zelfvertrouwen: Door het verkennen en ervaren van lichaamsbeweging en expressie kunnen mensen hun zelfbeeld versterken en meer zelfvertrouwen ontwikkelen.
  • Stressvermindering: Het gebruik van lichamelijke activiteit als middel om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen.
  • Bevordering van sociale vaardigheden: Het stimuleren van interactie en communicatie door middel van lichamelijke activiteit.

 

 

Psychomotorische therapie jong volwassenen

Ook voor jong volwassenen kan psychomotorische therapie nuttig zijn. Als zij sociale problemen, of gedragsproblemen vertonen dan kan psychomotorische therapie worden ingezet. De therapie maakt gebruik van bewegingsactiviteiten en lichaamsgerichte oefeningen en helpt op die manier om van deze ervaringen te leren. Jongeren leren gedrag en emoties te reguleren, het zelfvertrouwen en de weerbaarheid te vergroten, omgaan met stressvolle levensgebeurtenissen en het verminderen van sociale angst. Ook voor faalangsttraining en burnout-training ben je bij DKP aan het juiste adres.

Psychomotorische therapie en ontspanningsoefeningen

Psychomotorische therapie kan ook bestaan uit ontspanningsoefeningen. Piekeren of angst kan namelijk een oorzaak zijn van slaapproblemen. Ontspanningsoefeningen leren jou om beter met spanning om te gaan, waardoor je uitgeruster en meer ontspannen naar bed gaat. Doordat je uitgeruster naar bed gaat slaap je beter, waardoor je je overdag opgewekter en frisser voelt. Vergeet namelijk niet: slaap is het beste medicijn!

Psychomotorische therapie: voor wie?

Psychomotorische therapie kan voor iedereen met psychische klachten van pas komen. Mensen vergeten vaak namelijk dat een psychische klacht ook een lichamelijke kant hebben. Stel je hebt bijvoorbeeld erg veel last van stress dan voel je dat mentaal, maar ook fysiek doordat je bijvoorbeeld last hebt van je rug of buik. Dat soort fysieke ongemakken kunnen ervoor zorgen dat je je minder goed gaat voelen, waardoor herstellen nog langer kan duren. Zo zijn er ontzettend veel voorbeelden te noemen van psychische klachten waar psychomotorische therapie een uitkomst kan bieden. DKP biedt ook veel andere diensten aan tegen psychische klachten en ook voor situaties waarin je beter wil functioneren. Denk bijvoorbeeld aan assertiviteitstraining, of empowermenttraining.

Veelgestelde vragen

We krijgen veel vragen over onze Psychomotorische therapie. Hier vind je de meest gestelde vragen.

Wat is Psychomotorische therapie?

Psychomotorische therapie (PMT) is een vorm van psychotherapie waarbij lichaamsbeleving en bewegingsgedrag centraal staan.

Wat is het doel?

Psychomotorische Therapie streeft ernaar het welzijn van individuen te verbeteren door middel van gerichte lichamelijke activiteiten en het verkennen van de relatie tussen lichaam en geest.

Voor wie is Psychomotorische therapie ?

Psychomotorische therapie is er voor iedereen met psychische klachten. Klachten zoals somberheid, angst, prikkelbaarheid, onzekerheid tegenover anderen, spanningen, eetproblemen of burn-out hebben immers ook een lichamelijke kant.

Hoe kan ik me aanmelden?

Voor diagnostiek, behandeling, coaching en onze andere diensten kun je je melden bij ons secretariaat. Dit kan per email of via het aanmeldformulier op onze site.

Psychomotorische therapie uitsluitend als onderdeel van een complete aanpak.

Bij DKP wordt Psychomotorische therapie uitsluitend ingezet als onderdeel van een complete behandeling, zoals na intake en diagnostiek is bepaald en in het behandelplan is overeen gekomen.

Aanmelden

Voor diagnostiek, behandeling, coaching en onze andere diensten kunt u zich melden bij ons secretariaat. Dit kan per email of via het aanmeldformulier op onze site.