Mindfulness is de belangrijkste component van de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Ook wel Aandachtgerichte Cognitieve Therapie genoemd.
Mindfulness: de voordelen
Mindfulness biedt allerlei voordelen vanwege het heilzame effect op lichaam en geest. In deze moderne tijd zijn er veel mensen met psychische klachten, zoals met een depressie, werkstress, burn-out of angsten. Hierdoor kan psychisch verzuim ontstaan, waardoor een re-integratietraject nodig is. Het is bekend dat bewustzijn in het moment door middel van de toepassing van mindfulness dergelijke klachten verminderen. Daarbij gaat er eveneens een preventieve werking vanuit. Bovendien is er het voordeel dat het geheugen een boost krijgt net als het reactievermogen. Hierdoor is er sprake van een toename van mentale veerkracht. Bovendien zorgt de bewustzijnsbenadering ervoor dat chronische stress vermindert en dat heeft weer een positief effect op een te hoge bloeddruk. Een ander voordeel is dat mindfulness een bijdrage levert aan een sterker immuunsysteem, waardoor griep en verkoudheid minder snel vat krijgen.
- Vermindert psychische klachten
- Preventieve werking tegen angst en stress
- Verbetering van geheugen en reactievermogen
- Toename mentale veerkracht
- Sterker immuunsysteem
- Intenser en bewuster leven
Oorsprong van mindfulness
Mindfulness betekent aandachtig of opmerkzaam zijn. Het komt oorspronkelijk uit de boeddhistische traditie. Het is een praktische leefwijze die in feite het hart vormt van de traditie. Het houdt in om zoveel mogelijk, met open en milde aandacht, je volledig bewust te zijn van het huidige moment-nu. Hierbij wordt o.a. de ademhaling als richtsnoer gebruikt.
Mindfulness en therapie
Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is mindfulness als therapie ontstaan door de samenwerking van drie cognitieve gedragstherapeuten, Segal, Williams en Teasdale, met Jon Kabat-Zinn. Laatstgenoemde werkte reeds met aandachtsmeditatie in de gezondheidszorg. Zijn definitie luidt: Mindfulness betekent aandacht geven op een speciale manier: bewust, op het moment zelf, en niet veroordelend. Daardoor bleken zijn patiënten beter in staat te zijn om niet steeds weer te vervallen in hun oude ziekmakende en ziekhoudende gedachten. Hun genezingsproces kon daardoor pas goed op gang komen.
Goede therapieresultaten
Mindfulness behoort tot de zogenaamde ‘derde generatie’ van de cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is de meest wetenschappelijk bewezen en effectieve therapeutische stroming. Het staat hier bekend als: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Het is een psychotherapeutische behandeling die meditatietechnieken combineert met cognitieve gedragstherapie en waarmee zeer positieve resultaten worden behaald bij o.a. depressie en angsten.
Mindfulness training in Amsterdam
Het volgen van een mindfulness training in Amsterdam is ideaal om een basis te leggen voor toepassing in het dagelijkse leven. In plaats van altijd maar automatisch in bepaalde situaties te reageren, leer je tijdens de training in Amsterdam bewust keuzes te maken. Er zijn verschillende vaardigheden aan te leren en te ontwikkelen. Dit met als doel om onder meer stressprikkels eerder op te vangen en anders om te gaan met negatieve gedachtenpatronen. Het volgen van een training legt een stevige basis om voortaan bewuster door het leven te gaan.
Bewuster en intenser leven
Tijdens de mindfulness training die DKP in Amsterdam geeft, leer je gaandeweg oude patronen die vaak in de weg zitten, los te laten. Dat zorgt ervoor dat je een betere concentratie krijgt, maar ook eenvoudiger ontspant. Je merkt ook dat je geest rustiger is als je mindfulness na de training in Amsterdam toepast in het dagelijkse leven. Het niveau van bewustwording is groter en grenzen zijn zowel privé als in de werksfeer gemakkelijker te bewaken. De eerder genoemde voordelen combineren bovendien met het meer bewuster en intenser leven. Verder is er sprake van een positieve invloed op het neurobiologisch en cognitief functioneren.
Mindfulness, wat is dat precies met ademhaling?
Er is veel informatie te vinden over mindfulness, maar dat leidt soms ook tot verwarring en vooral als het om de ademhaling gaat. Zo wordt wel eens geschreven dat rustig ademhalen de basis vormt. Het gaat bij mindfulness echter om het volgen van de ademhaling, want dat zorgt ervoor om in het moment te komen. Bij het volgen van de ademhaling komt deze vanzelf in een bepaalde regelmaat. Dat betekent dat de ademhaling rustig en gelijkmatig is of juist onrustig en onregelmatig. Het doel van het volgen van de ademhaling is om zichtbaar te krijgen wat voor afleiding zorgt en waar zorgen om zijn. Het volgen van de ademhaling is dus niet specifiek bedoeld om de gedachten af te leiden. Er zit een diepere gedachte achter, namelijk bewustwording en zichtbaar maken.
Wat doet een mindfulness coach of trainer
Een mindfulness coach heeft zelf veel ervaring met mindfulness door dit regelmatig dagelijks te praktiseren. Daardoor is hij in staat om deze vaardigheid, om met volledige aandacht in het moment te zijn, aan deelnemers aan te leren. De basis heeft betrekking op het volledige leren accepteren van alles wat er in het moment zich bij je aandient. Zoals je gedachten, je emoties, je fysieke gewaarwordingen. Die worden met milde open aandacht welkom geheten, onvoorwaardelijk, zonder daar iets aan toe te voegen of van weg te laten. Daarbij volgt er geen oordeel, maar is er wel ruimte om erbij stil te staan. Het wegduwen of ontkennen heeft geen zin en werkt averechts en zorgt ervoor dat het je niet loslaat. Een mindfulness coach onderzoekt samen met jou inzicht te krijgen in wat moeilijk te accepteren is en waar er ruimte is voor verandering.
Wat doet een mindfulness coach
Een mindfulness coach is zelf met de volledige aandacht in het moment en leert deze vaardigheid aan deelnemers aan. De basis heeft betrekking op acceptatie van alles wat er in het moment is. Daarbij volgt er geen oordeel, maar is er wel ruimte om erbij stil te staan. Het wegduwen of ontkennen heeft geen zin. Een mindfulness coach onderzoekt samen met jouw inzicht te krijgen in wat moeilijk te accepteren is en waar er ruimte is voor verandering.
De trainer biedt ondersteuning om patronen te doorzien, waarbij je zichzelf altijd het beste kent. Door met aandacht in het nu gerichte oefeningen toe te passen, helpt de trainer je om patronen in jezelf te onderzoeken. Zo ontdekt je hoe disfunctioneel gedrag aanblijft houden en hoe je op jouw eigen gevoelens en gedachten reageert. De mindfulness coach vertrouwt altijd op de kracht in jezelf en helpt daarbij om het vertrouwen bij je daarin te versterken. Zo kom je altijd in jouw eigen kracht terecht.
Voorbeelden
Wil je weten hoe het is om een mindfulness oefening te doen? Beluister dan hieronder een van de vele audio’s die er op dit gebied zijn. Het is een ingesproken tekst van Noud de Haas, een van de eerste mindfulness beoefenaars en docenten in Nederland.
Aanmelden voor mindfulness
DKP biedt je de mogelijkheid om een mindfulness training te volgen. Je vindt hierover meer informatie bij de aanmeldprocedure. Daarbij maken wij een onderscheid in de aanmeldprocedure voor cliënten, werkgevers en verwijzers.