DKP

Maak de juiste werkkeuzes met de Oriëntatiekit

Maak de juiste werkkeuzes met de Oriëntatiekit

De wereld van werk verandert in rap tempo. Zelf verantwoordelijkheid nemen voor je loopbaan en hieraan zelf richting geven wordt steeds belangrijker. Om de juiste keuzes te kunnen maken is het belangrijk om goed zicht te hebben op je kwaliteiten, valkuilen, interesses en mogelijkheden die de arbeidsmarkt je biedt.

Het doel van de Oriëntatiekit is op een snelle manier stil te staan bij je talent, kwaliteiten en ambities en vervolgens succesvol in beweging te komen aan de hand van concrete vacatures. De Oriëntatiekit bestaat uit twee delen:

Sta stil bij jezelf

 • Breng jezelf in kaart

  Het eerste onderdeel van de Oriëntatiekit is bedoeld om jezelf goed in kaart te brengen. Met behulp van e-assessment tools, zoals psychologische tests, vragenlijsten, feedback van anderen en digitale werkboekoefeningen vergroot je je zelfinzicht.

 • Reflecteer… en scherp dit aan met je coach

  Je wordt interactief uitgenodigd kritisch te kijken naar de testresultaten en hierover door te denken. Hoe komen jouw kwaliteiten bijvoorbeeld tot uiting in het werk? En hoe bepaal je tot nu toe jouw (loopbaan)keuzes? Wat is daarbij belangrijk voor je? Door over dit soort vragen na te denken en aan de slag te gaan met de testresultaten, sta je uitgebreid stil bij jezelf en bepaal je wat jou het meest kenmerkt. Je kunt je antwoorden verder aanscherpen met behulp van een persoonlijke coach.

 • Stel je Persoonlijk profiel op

  Met de antwoorden op deze vragen stel je je persoonlijke profiel op. Dit profiel vormt in het tweede deel van de kit het uitgangspunt op basis waarvan je de arbeidsmarkt gaat verkennen.

Kom in beweging

 • Verken je wensen

  In deel twee van de Oriëntatiekit wordt de brug geslagen naar de arbeidsmarkt. Met behulp van een aantal digitale werkboekopdrachten breng je focus aan in je wensen voor een volgende functie door je persoonlijke interesses en motivatie te verkennen.

 • Vraag passende vacatures op

  Daarna zoek je met behulp van de vacaturezoekmachine en op basis van je profiel en wensen gericht naar actuele vacatures. Je zoekt dus niet alleen op ‘harde criteria’, zoals opleidingsniveau, regio en reisafstand, maar juist ook op ‘zachte criteria’, zoals je persoonlijkheidskenmerken en motivatie. Je zoekt dus naar vacatures die écht bij je passen. Er kunnen vanuit de organisatie waar je werkt ook interne vacatures worden aangeboden.

 • Stel je Actieplan op… en scherp deze aan met je coach

  Deel twee resulteert in een concreet actieplan, zodat je na afloop van het traject snel verdere stappen kunt zetten op de arbeidsmarkt. In dit deel krijg je ook de mogelijkheid om een eigen pitch te maken: een presentatie van jezelf waarin je je eigen kwaliteiten beschrijft, nadenkt over je eigen toekomstperspectief en persoonlijke leerdoelen formuleert. Na deze pitch is er weer de mogelijkheid om de coach van Meurs HRM in te schakelen om het traject af te ronden, te evalueren en waar mogelijk ‘de punten op de i te zetten’.

Voorbeelden

Wat maakt de Oriëntatiekit uniek?

De Oriëntatiekit laat je op een snelle manier stil staan bij je talent, kwaliteiten en ambities om vervolgens succesvol in beweging te komen aan de hand van concrete vacatures.

 • De Oriëntatiekit is beproefd en gebruiksvriendelijk.
 • Je eigen online werkomgeving, waar je gedurende 6 maanden 24 uur per dag overal ter wereld bij kunt.
 • Je wordt niet met testuitslagen het bos ingestuurd, maar je wordt ondersteund bij het komen tot meer zelfinzicht en het zo effectief mogelijk in actie komen.
 • Je schakelt je omgeving in om je zelfbeeld te toetsen.
 • Je gaat zelf aan de slag maar je persoonlijke coach is via de mail en webcam onder handbereik.
 • Je kunt eindelijk zoeken in bijna alle vacatures in Nederland, waarbij je ook nog eens kunt zoeken op vacatures die aansluiten bij wie jij bent!
 • Je kunt in de zoekmachine niet alleen op ‘harde’ criteria zoeken, zoals opleidingsniveau, regio, reisafstand en salaris, maar ook op ‘zachte criteria’, zoals persoonlijkheidskenmerken en motivatie.
 • Je komt in beweging met een stevig onderbouwd actieplan.

Voor wie is de Oriëntatiekit interessant?

 • Voor medewerkers die zelf met hun ontwikkeling aan de slag willen en hun inzetbaarheid willen vergroten.
 • Voor organisaties die op een laagdrempelige manier mobiliteit binnen hun organisatie op gang willen brengen.

Ervaringen van gebruikers

„Ik was aanvankelijk sceptisch over het feit dat ik ­alles zelfstandig moest oppakken. Uiteindelijk was dat juist wat mij erg aansprak: dat al het initiatief bij de medewerker wordt gelaten, zodat je het gevoel krijgt dat je er zelf verantwoordelijk voor bent. Dit zorgt er voor dat het werken met de Oriëntatiekit iets voor jezelf is en over jezelf gaat.”

„Het was prettig om met een onafhankelijk persoon over jezelf te kunnen praten. Bij mij ging de coaching­vooral over mijn persoonlijkheid. Het heeft me concreet inzicht opgeleverd in hoe ik ben en met ­situaties omga. Op basis van de coachings­gesprekken kon ik een actieplan maken en met de vacaturezoekmachine aan de slag.”

„Ik merk dat ik weer wat kritischer kijk naar mijzelf en het werk dat ik nu doe. Ik ben me veel meer bewust van de wereld binnen en buiten mijn orga­nisatie. Ik heb mijn horizon verbreed en realiseer me dat er ook nog andere leuke en uitdagende functies zijn.”