DKP

Schematherapie

Bij DKP kun je terecht voor Schematherapie.

Schematherapie is een geïntegreerde therapeutische benadering, waarin elementen uit cognitieve, gedragstherapeutische en psychodynamische modellen, hechtingsmodellen en Gestalt-modellen met elkaar worden gecombineerd.

Voor hardnekkige disfunctionele denk- en gedragspatronen

Schematherapie is erop gericht om zogenaamde schema’s, die ten grondslag liggen aan hardnekkige disfunctionele denk- en gedragspatronen, te onderkennen en onklaar te maken. Schema’s zijn ontstaan in de kindertijd als gevolg van een tekort aan emotionele basisbehoeften, zoals bijvoorbeeld veilige hechting, verbondenheid en acceptatie van het kind. Deze schema’s houden zichzelf, door verdere levenservaringen, in stand en bieden sterke weerstand tegen verandering.

Schematherapie is uiterst effectief 

Schematherapie is uiterst effectief gebleken bij de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen doordat het deze diep(er)liggende patronen aanpakt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Schematherapie bij meer dan de helft van de patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis resulteert in genezing, dat wil zeggen dat zij na behandeling diagnosevrij zijn, en in twee derde van de gevallen is er sprake van een klinisch relevante verbetering. Schematherapie wordt vanwege haar effectiviteit tegenwoordig voor een steeds bredere  patiëntengroep met verschillende klachten toegepast.