DKP

Hypnose

Bij DKP kun je terecht voor Hypnotherapie

 

Hypnose kan worden gebruikt bij psychotherapie. Bij hypnose wordt gebruikgemaakt van trance. Als bij psychotherapie gebruik wordt gemaakt van hypnose spreken we van hypnotherapie.

Bijna iedereen maakt dagelijks trance-achtige toestanden mee. Men merkt opeens aan het dagdromen te zijn; iemand niet te hebben horen binnenkomen tijdens het lezen van een boek; niet te hebben gemerkt hoeveel tijd voorbij is gegaan. Een verschil tussen deze spontane trances en hypnose is de doelgerichtheid en motivatie van de persoon. Bij hypnose wordt trance gebruikt voor een bepaald doel.

Trance wordt ook wel beschreven als een toestand van absorptie, van een verhoogd niveau van bewustzijn, van een naar binnen gerichte, verhoogde concentratie, en een toegenomen openheid voor suggesties. In deze toestand kan men gebieden van zichzelf controleren die normaal buiten het bereik vallen van het rationele, logische, verbale bewustzijn, en veranderingen aanbrengen in chemische, lichamelijke, psychologische en informele toestanden.

Concrete voorbeelden van hypnose die kunnen worden ingezet zijn: anti-angst technieken en ontdekkende technieken. In het laatste geval bijvoorbeeld voor het achterhalen van de herkomst van ongewenste emoties, zoals angst en ongewild gedrag.