DKP

Psycholoog

Wat doet een psycholoog?

Psychologen bestuderen het menselijk gedrag. Ze proberen het gedrag te begrijpen, te verklaren en te voorspellen en daarmee mensen te helpen en situaties te veranderen. Hoe ontstaat gedrag? Hoe kun je gedrag beïnvloeden? Hoe ontstaan conflicten tussen mensen? Zulk soort vragen proberen psychologen te beantwoorden.

Een psycholoog helpt mensen inzicht te verwerven in zichzelf en antwoorden te vinden op vragen als: ‘Waarom val ik altijd voor de verkeerde types?’ ‘Waardoor kan ik niet met mijn ouders overweg?’ ‘Waarom voel ik me altijd zo onrustig en angstig?’ ‘Waarom voel ik me zonder relatie niet compleet? ‘Waarom heb ik altijd bevestiging van anderen nodig ?’ ‘Waarom voel ik me zo onzeker? ‘ ‘Waarom durf ik mijn gevoelens niet te uiten ?’ ‘Hoe kom ik van mijn verlegenheid en blozen af ?‘ ’Wat is de zin van mijn leven?‘ ‘Waarom vind ik het scoren van relaties belangrijker dan het onderhouden van een relatie ? ‘ ‘Waarom ben ik zo bang dat mensen me niet aardig vinden en bij mij weggegaan?’ ‘Waarom kan ik niet genieten van seks?’’ ‘ Hoe kom ik van mijn gepieker af ?’.

Behalve inzichtgevende gesprekken, worden onder andere oefeningen en trainingen gebruikt om het als problematisch ervaren gedrag van cliënt ten goede te veranderen. Deze oefeningen en trainingen worden onder andere bepaald door de soort therapie waarbij een psycholoog zich thuis voelt en de soort klacht van de cliënt.